Zapekaný baklažán s parmezánom

Zloženie
* 4 stredne veľké baklažány
* 2 strúčiky cesnaku
* 800 g paradajok
* 80 ml extra panenského olivového oleja Borges
* 150 g strúhaného parmezánu
* 1 polievková lyžica nasekaného čerstvého oregana
* soľ a korenie, podľa chuti

4

60 minút

jednoduché

KROK ZA KROKOM
Baklažány umyte a pozdĺžne prekrojte na polovicu. Položte ich na dosku, osoľte a nechajte odstáť pol hodiny. Potom z baklažánov umyte zvyšky soli a osušte ich kuchynským papierom.Strúčiky cesnaku jemne osmažte na panvici s trochou extra panenského olivového oleja dozlatista. Pridajte nakrájanú paradajku a zľahka ju smažte asi 10 minút. Pridajte soľ, korenie (a prípadne štipku cukru). Chvíľu povarte na miernom ohni a potom rozmixujte v mixéri.
Baklažány osmažte zvlášť na panvici s dostatočným množstvom oleja, až kým nezačnú mäknúť. Do zapekacej misy potom uložte vrstvu baklažánu, paradajok a na vrch vrstva strúhaného parmezánu alebo iného
Na podnos rozložte vrstvu baklažánu, potom vrstvu paradajok a potom vrstvu parmezánu (alebo iného syra, vyskúšajte napríklad burratu) Vrstvenie opakujte, až kým nenaplníte zapekaciu misu alebo až kým nevyčerpáte ingrediencie.
Na vrch posypte poslednú vrstvu parmezánu, posypte oreganom a pečte na 180 ° C asi na 20 minút.

