MUSAKA

Zloženie
* 600 g jahňacieho (alebo hovädzieho) mäsa
* 3-4 baklažány
* 3-4 zemiaky
* 2 malé cibuľky
* 400 g nakrájanej paradajky
* Borges extra panenský olivový olej
* soľ
* korenie
* 3 čajové lyžičky škorice
* 125 g nastrúhaného syru Ementál
* 1 malý pohár bieleho vína
Bešamelová omáčka (pokiaľ ste ju kúpili v obchode, budete potrebovať 400 ml):
* 1 lyžica masla
* 1 lyžica múky
* ½ litra mlieka
* muškátový oriešok

Pre 6 osôb

90 minút

STREDNE NÁROČNÉ

KROK ZA KROKOM
Krok 1: Cibuľu nakrájajte a osmažte na panvici.Krok 2: Pridajte rajčiny a víno, varte 5 minút pri vysokej teplote.
Krok 3: Pridajte mleté mäso, soľ, škoricu a čierne korenie, dobre premiešajte a varte ďalších 5 minút pri vysokej teplote. Následne znížte teplotu a varte 25-30 min.
Krok 4: Ak nemáte kúpenú bešamelovú omáčku, pripravte si ju teraz. Dajte lyžicu masla na panvicu a keď sa začne topiť, pridajte múku a smažte, aby ste odstránili surovú chuť. Postupne pridajte mlieko a za stáleho miešania zahusťujte. Pridajte muškátový oriešok.
Krok 5: Medzitým nakrájajte zemiaky na 1 cm plátky a baklažán na 0,5 cm plátky. Vysmažte ich oddelene v množstve extra panenského olivového oleja. Na odstránenie nadbytočného množstva oleja použite papierové utierky.
Krok 6: Pripravte tanier, najprv naložte vrstvu zemiakov, potom vrstvu baklažánu a potom vrstvu mäsa. Postup opakujte ešte raz.
Krok 7: Na vrch nalejte bešamelovú omáčku a nastrúhaný syr. Pečte v rúre 40-45 minút pri 200 stupňoch.


SÚVISIACE RECEPTY
